Pajdeg
- 4 ½ dl mjöl
- 190 gram smör
- 4 ½ msk vatten
- ¾ tsk salt
- 3 msk strösocker
⅓ av degen används till lock/garnering.
Ugnsvärme 225 grader
Skär rumsvarmt smör i kuber.
Lägg tillsammans med mjöl, salt och socker i matberedare och kör till dess smöret är finfördelat.
Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. Knåda inte.
Låt degen vila i kylen några timmar/dagar.
Kavla eller tryck ut ⅔ av degen i en pajform 24-26 cm. Lägg bakplåtspapper i botten och fyll med torkade gula ärtor.
Förgrädda pajskalet i ca 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. Tag bort ärtorna efter halva tiden. Pensla botten med uppvispat ägg de sista minuterna i ugnen. Ta ut och låt svalna.
Fyll med frukt eller bär. Garnera med ⅓ av degen.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 20 minuter.