Vörtbröd
- 50 g smör
- 1 flaska julmust
- 1 flaska porter
- ½ dl sirap
- 2 pkt jäst
- 3 dl russin
- 1 msk salt
- 2 msk malda pomeransskal
- 1 msk malda ingefära
- 1 ½ krm malda kryddnejlikor
- Ca 22 dl rågsikt
Smält smöret och tillsätt julmust, porter och sirap. Värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och blanda i degvätskan. Tillsätt russin, pommeransskal, ingefära och nejlika.
Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt salt och resten av mjölet. Arbeta degen smidig, 10 minuter i maskin. Låt jäsa 1 timme.
Dela i tre limpor, låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen, 40 minuter.